
Duļķainība
Ūdensapgādes sistēmās bieži novērojams netīrs, duļķains ūdens, kas radies pēc ūdensvadu remontdarbiem, atslēgšanas vai tīrīšanas utt. Duļķainais ūdens var saturēt smiltis, dubļus, dzelzi, organiku un dažādus nosēdumus, kas nosprosto sistēmu,…
Lasīt vairāk

Dzelzs un Mangāns
Viens no visizplatītākajiem ķīmiskajiem elementiem dzeramajā ūdenī ir dzelzs. Bez tā, ka paaugstināta dzelzs koncentrācija jau sākot ar 0.3 mg/l izsauc izmaiņas ūdens garšā un izskatā, tā veicina arī ūdensapgādes…
Lasīt vairāk

Smaka
Mūsu reģionā bieži izmanto pazemes ūdeni. Pazemes ūdenim var būt specifiska smaka. Smakas iemesli var būt dažādi, piemēram pazemē esošās gāzveida vielas, trūdvielas utt. Ja Jums ir centralizēta ūdens apgāde…
Lasīt vairāk

Mikrobioloģiskais piesārņojums
Pasaules Veselības organizācijas dokuments “Dzeramā ūdens kvalitātes vadlīnijas” nosaka, ka dzeramais ūdens nedrīkst saturēt patogēnos mikroorganismus (t.s. zarnu patogēnus), kas izraisa saslimšanas. Patogēno mikroorganismu sastopamība ūdenī, indikatoru organismu sastopamība gruntsūdenī…
Lasīt vairāk

Ūdens cietība
Cietība ir dabīgo ūdens īpašību kopums, kas saistīts ar sārmzemju metālu saturošu sāļu, visbiežāk kalcija un magnija sāļu, koncentrāciju ūdenī. Lai arī ciets ūdens nav kaitīgs cilvēka veselībai, tas var…
Lasīt vairāk